Правителствата от цял свят са поискали информация за 38 хиляди потребители на"Фейсбук" през първата половина на 2013 година, съобщиха от сайта. Искания са отправили общо 74 държави, но над половината са от Съединените щати.

Българското правителство е поискало данни само за един потребител на социалната мрежа.

През последните месеци "Фейсбук" стана основно място за организиране на антиправителствените протести в страната. От мрежата уточняват, че по принцип данни се искат заради криминални разследвания, отвличания или обири, въпроси, засягащи националната сигурност. Правителствата търсят и данни за IP адрес и съдържание на страницата на потребителя.

Статистиката на "Фейсбук" отчита в проценти на колко от исканията е било отговорено. В случая за България срещу това стои 0, което означава, че компанията не е отговорила положителното на искането на българското правителство.

В Турция, където също имаше протести например, правителството е направило 96 запитвания, засягащи 173-ма потребители. За 45 са били дадени данни, но Би Би Си цитира компанията, че ставало дума за защита на деца или спешно прилагане на закона.

Нито едно от направените от египетските власти искания не е било удовлетворено. Според статистиката САЩ остават с най-много направени искания за данни на потребители – 21 хил. души, като процентът на предоставените данни е 79.

Адвокат на "Фейсбук" заяви, че огласява тези данни като принос в дебата за въвеждането на "подходящи стандарти" за изискването на лична информация от интернет. Правозащитници приветстваха инициативата.

Разкритията на бившия сътрудник на американските служби Едуард Сноудън обаче показват, че правителствата не се нуждаят от посредници като "Гугъл" и "Фейсбук", за да се доберат до нашите данни, отбелязват от организацията "Прайвъси Интърнешънъл".