След повече от 20 години забавяне на България й трябва нов затвор, вече няма накъде. Това казва в интервю за „Преса” новият шеф на затворите Росен Желязков. Средствата за изграждането на затвора ще дойдат от частни инвеститори, твърди Желязков. Според него така е било и по времето, когато премиер е бил Александър Стамболийски. През 1922 година у нас са построени 12 нови тюрми, като само тази в София е била платена от държавата.

Сега е ясно само, че има кандидати за подобна дейност чрез публично- частното партньорство, един от тях е английска компания.

Няма такъв град в Европа, в който затворът да е почти в центъра на града, уточни новият шеф на затворите. В съседна Турция нямало затвор, който да е на по- малко от 5 км от градовете.

Той съобщи, че за бягствата на тримата затворници от София и Бургас се водят 13 дисциплинарни производства и най- малко двама от надзирателите ще бъдат уволнени.

В момента в българските затвори има 8000 лишени от свобода, съобщи Желязков. Популацията в различни периоди е варирала от 9000 до 12 000 души, като сегашният минимум се дължи на въведената пробация като наказание.

Най- тежко според шефа на затворите е положението в Бургаския затвор, където има пренаселеност, лоша материална база и липсва ръководство. Тежки са и условията в софийския, варненския и пловдивския затвори.