Над 89% от участниците в произведения вчера в Донецка област референдум за независимост са се обявили за отделяне от страната, заяви високопоставен представител на проруските сепаратисти, организирали допитването, цитиран от Франс прес.

89,07% от гласувалите са подкрепили предложението за отцепване на Донецка област от Украйна, а 10,19% са били против.

Избирателната активност е била 74,87%, съобщи председателят на избирателната комисия на т. нар. Донецка народна република Роман Лягин.

Избирателната активност на произведения вчера референдум за независимост на Луганска област е

била 81% и той може да се смята за валиден,

обяви високопоставен представител на организаторите, цитиран от РИА „Новости“.

На пресконференция след края на изборния ден, председателят на Централната избирателна комисия за организираното от проруските сепаратисти в областта допитване Александър Малихин уточни, че първите резултати от референдума ще бъдат съобщени тази сутрин.

Резултатът в Донецка област беше очакван, а този в Луганска надали ще се различава от него,

отбелязват анализатори.

Западни медии обаче съобщават за хаос при гласуването, информира Нова ТВ.

На много места не е имало въобще избирателни списъци, а на други липсвали кабините за гласуване. Появи се информация, че в Славянск мъже с камуфлажни униформи и маски на лицата гласували заедно с възрастни хора.

Украйна нарече референдума

криминален фарс, организиран от Русия.

Донецки сепаратистки лидер пък обяви, че след като окончателните резултати бъдат съобщени официално, всички украински военни в региона ще бъдат смятани за окупационна армия.

Руският президент Владимир Путин ще определи отношението си към произведените в неделя референдуми за независимост в Донецка и Луганска област, в Източна Украйна, по резултатите от тях, заяви неговият говорител Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В интервю за руския в. „Комерсант“ Песков казва, че е

трудно да се прогнозира какво ще бъде решението на Путин.

На въпрос дали на руския президент ще повлияе това, че проруските сепаратисти в Източна Украйна, организирали двата референдума, не са се вслушали в призива му да отложат допитванията, неговият говорител уверява, че Путин не е искал това от тях, а просто „е дал такава препоръка“.

„Дори като се вземе предвид авторитета на (руския) президент, е било сложно (проруските сепаратисти) да се вслушат (в неговия призив)“, отбелязва Песков.

Той се аргументира, че жителите на Донецка и Луганска област, в обстановка „на реални военни действия“, са били принудени да действат според своя план и съобразявайки се с обстановката на място.

САЩ и ЕС вече обявиха, че няма да признаят резултатите от двата референдума, и предупредиха, че може да наложат икономически санкции на Руската федерация, ако допитванията в Източна Украйна провалят насрочените за 25 май президентски избори в страната, припомня ИТАР-ТАСС.

Песков определя

критиките на САЩ и ЕС към Русия като „абсолютна глупост“.

„Защо Западът не можа да предотврати използването на бронетранспортьори в Славянск и Краматорск и да избегне разстрела на мирни хора?“, пита той.

Според говорителя на Путин САЩ и ЕС не са използвали своето влияние, за да спрат кръвопролитията в Източна Украйна, и в същото време се правят на невинни и „изкарват Русия виновна за всичко“.

Като заплашват Руската федерация с нови санкции, Съединените щати и Европейският съюз водят „йезуитска политика“, казва Песков.

„За тях не е важно как се изпълняват споразуменията, води ли се диалог, прекратена ли е стрелбата. Главното за тях е да бъдат произведени избори и да бъде сложена точка на юридическия въпрос за законността на организирания от тях преврат (в Украйна срещу президента Виктор Янукович)“, критикува САЩ и ЕС Песков.