Създаването на комисия срещу мен е съзнателно решение за дестабилизиране на важни институции в държавата. Надявам се, че в България все по-вече институционалната култура ще надделее, а не партизанският подход. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев в предаването „Нека говорят” на бТВ.

„За мен големият въпрос е дали ще допуснем днес в България да се наруши балансът, балансът между парламент и президент, дали ще допуснем парламентът дотолкова да наруши този баланс, че да се опитва да се налага на всички останали институции”, допълни Росен Плевнелиев.

На въпрос дали смята, че тази комисия е опит да се наруши този баланс Росен Плевнелиев беше категоричен: „Тази комисия за мен е такъв опит. Това е един съзнателен акт на подкопаване на демократичните устои в тази държава и при всички случаи е съзнателно решение за дестабилизиране на важни институции в държавата, каквито са парламентът и президентът”.

„Категорично няма да отида в тази комисия и не, защото имам какво да крия, а защото не искам да легитимирам с действията на президента една противоконституционна и недемократична инициатива”, подчерта президентът.

„Чувствам се като човек на място, виждам смисъл от това, което правя, мотивиран съм и вярвам, че съм полезен на българските граждани“, заключи Плевнелиев.

Вярвам, че „Южен поток” е добре да се случи за България. Моята позиция винаги е била „за”, но трябва да се случи синхронизиран с европейските правила и на пазарни цени. Това са двете условия, които аз съм поставял, каза той.

„Моето убеждение е, че днес има двоен стандарт. Не може от една страна вие да искате да отнемете лицензите на компании, които са обявени предварително и са обявени за колонизатори, от друга страна друга чужда държава и нейна компания да ви пише собственото законодателство в същия този парламент. Това е двоен стандарт”, допълни Плевнелиев.

„Това, което аз виждам е, че преди 1 години заедно с ЕК, и световната банка екип от експерти и служебното правителство поканиха всички в българската енергетика, направиха ясен план. Трудно можем да обясним на българските граждани защо днес ЕРП-тата са удобното обяснение, при положение, че те са 8% от всяка сметка на всеки български гражданин – къде са другите 92%.”, подчерта държавният глава.

„Ние видяхме пълната непрозрачност, в която се обвиват отново енергийните проекти в България и решенията, които се взимат. Видяхте, че отне на една политическа партия да може да получи тази информация, като държавен глава, но това, което видях е достатъчно. Надявам се да не съм прав, че в сектор „Енергетика” има съзнателен хаос”, заключи президентът.

Следя внимателно ситуацията в Украйна и, ако се наложи ще свикам отново КСНС, каза още той.

„Ситуацията е много динамична. Ако се укаже така че ние видим по-нататъшни действия за трайно дестабилизиране на Украйна, това може да доведе трайно дестабилизиране и на Европа като цяло”, допълни Росен Плевнелиев. „На база на това, което беше свършено в Крим доверието вече го няма. Защото след Втората световна война в Европа никой не си позволяваше едностранно със сила да предначертава граници. Това никой не го направи, но днес Кремъл го направи и това води до загуба на доверие”, категоричен беше Росен Плевнелиев.

„Радвам се, че в КСНС ние постигнахме пълен консенсус, разбира се, с изключение на ПП „Атака”. И не мога да си обясня, след като същите тези парламентарно представени на КСНС преди два месеца постигнаха консенсус и това беше и една много проевропейска, ясна, продемократична не мога да разбера защо не може да се случи същото в парламента”, запита Росен Плевнелиев.

„Не трябва да подхождаме елементарно и повърхностно към това, което се случва в Украйна, трябва да направим своите анализи. Една голяма част от трагедията днес на Украйна е, че там беше направен съзнателният избор по времето на президента Янукович, но и от преди това да бъде изградена олигархична икономика; олигарсите да си купят всички медии”, подчерта президентът.