От Централния затвор няма как да се избяга. Това заяви бившият затворник Георги Варсанов, лежал 3 години за наркотици и освободен преди около месец, в „Предаването на Карбовски“ по TV7. Той изтъкна, че Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Гевара са избягали от страничен обект, а не от самия затвор, докато са били на работа. Според него е важно да се разбере как е решето те да бъдат изпратени да се трудят.
В „страничните“ обекти на затвора има много по-малко охрана, обясни Варсанов. Той опроверга версиите за бягство в стил „Холивуд“. „Глупости, както ще копаят? Това е някакъв филм“, заяви бившият пандизчия.

„Явно там има някакъв пропуск в системата“, каза той и допълни: „Аз не бих избягал. Ама те със сериозни присъди“.

Варсанов разказа за друг случай, когато от подобен обект успял да избяга македонец. Това се случило по време на футболен мач в общежитие от отворен тип, когато затворникът „направо си тръгна“. По-любопитното било защо човек, застрашен от 10-годишна присъда, е настанен в подобен затвор, а не в по-строг.

Според него, в 99,9% от случаите на бягство затворниците биват заловени.

Варсанов изтъкна, че отрядният ръководител на Шатката е бил против да бъде изпратен на работа. По принцип точно този ръководител посочва кой може да свърши някаква работа. „Това е интересното - как е отишъл, не как е избягал“, смята той.

„А другият е чужденец и е следствен. Как си следствен и отиваш да работиш?“, допълни той по адрес на Хосе Гевара.