Летище Кандахар в Афганистан беше подложено на ракетна атака днес, 27 август, в 01.05 ч. местно време. Няма пострадали български военнослужещи и не са нанесени материални щети, съобщиха от Министерството на отбраната.

Атаката е в 23.35 ч. на 26 август 2013 г. българско време. Последните съобщения за ракетни атаки срещу летището, където е най – многобройният български контингент, който участва в мисията зад граница бяха от преди около седмица. Тогава бе съобщено за две ракетни атаки върху летище Кандахар този уикенд. Седмицата преди това пък за по – малко от 10 дни там бяха регистрирани пет обстрела. БГНЕС припомня, че в Афганистан е най-многобройната мисия на българската армия. Там бойците ни участват в мисията на ISAF, която е в отговор на терористичните атаки, извършени срещу САЩ на 11 септември 2001 г. Тогава започва формирането на широка международна коалиция за противодействие срещу заплахите на тероризма.

В операцията на НАТО ISAF в Афганистан участват 50 държави, с около 130 000 души. След срещата на върха през месец май 2012 г. започна трансформация на участието на международните сили в Афганистан с преместване на фокуса от типично бойните операции. В процес е предаването на отговорността по сигурността в страната на Афганистанските сили за сигурност, който процес се очаква да приключи до 2014 г. След това НАТО ще се ангажира със съветнически функции, обучение и тренировка на Афганистанските сили за сигурност.

У нас също беше приета Стратегия за промяна на участието ни в Афганистан. Тя предвижда поетапното ни изтегляне от там до 2014 г До момента България прекрати участието си с медици в Херат, както и участието на рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул. Така според записаното в стратегията участието ни намалява с около 30% на числеността, отнесено към общия брой на личния състав на българския контингент през 2011 г.

Последният, трети етап предвижда прекратяване на участието на рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар – до края на 2014 г. и така българските военни в Афганистан да намалеят с около 78%, отколкото през 2011 г. Тогава българското участие бе съсредоточено основно в Кабул и Кандахар с национални елементи, охранителна и маневрена рота, 4 оперативни групи за обучение и връзка, медицински екипи, екип от съветници и военни полицаи с обща численост около 612 военнослужещи.