На редовното си заседание тази сряда правителството сменя председателя на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Мартин Иванов.

Министър-председателят Пламен Орешарски ще предложи утре на колегите си в кабинета директорът на ДА "Архиви" да бъде освободен. Самият доц. Иванов обаче, призна пред БГНЕС, че не знае за подобни кадрови рокади и че научава за тях от медиите. На столът на доц. Иванов ще седне Иван Комитски.

Иван Комитски е завършил Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и има втора специалност по философия. Професионалната си кариера е започнал като специалист в Централния държавен исторически архив при Главно управление на архивите към Министерския съвет. От 1988 г. до 2008 г. работи към архивите на МВР, където преминава всички йерархически стъпала от специалист до директор на дирекция "Информация и архив". През 2008-2009 г. оглавява същата дирекция, но в ДАНС.

БГНЕС припомня, че доц. д-р Мартин Иванов стана председател на Държавна агенция "Архиви" през март 2011 г. Той е роден е през 1970 г. във Велико Търново. Завършва английска езикова гимназия в Русе. Магистър е по история (СУ "Св. Кл. Охридски") и по право (ЮЗУ "Неофит Рилски"). Доц. Иванов има докторат по история и вече 15 години се занимава със стопанската и социалната история на българите през 19-20 век и има над 100 научни публикации. През последните 12 години Мартин Иванов работи като доц. д-р в Института за исторически изследвания при БАН. Специализирал е в Кеймбридж, Единбург и в Националния университет на Ирландия.