Учени установиха, че реалистичните оптимисти са най-щастливите и успешни хора.

Тайванската изследователка Софи Чу открила, че хората, които имат реалистично оптимистично чувство, е по-вероятно да са щастливи и успешни, за разлика от песимистите и големите оптимисти. Психоложката смята, че положителните очаквания на реалистичните оптимисти в съчетание с рационалните им възгледи за живота носят голям успех.

Реалистичен оптимист е човек, който гледа откъм светлата страна на живота, но има реалистично отношение към настоящето и очакванията си за живота. Чу твърди, че реалистичните оптимисти използват реализма си, за да се представят добре на работното място и на изпити, докато положителните им възгледи им позволяват да избягват периодите на депресия и им помагат да забелязват благоприятните възможности.

Чу, която преподава организационна психология в Тайванския национален университет, споделила откритието си на конференция на Американската психологическа асоциация в Хавай този месец. Предишни изследвания показаха, че оптимистите ценят мисли, които ги карат да се чувстват добре, песимистите имат по-достоверно мнение за себе си, а реалистичните възгледи понякога могат да доведат природните песимисти до депресия. Друго изследване стигна до извода, че оптимистите се радват на по-добро здраве и живеят по-дълго.

Но Чу отбелязва, че някои хора са едновременно оптимисти и реалисти и същевременно са много успешни, което я накарало да се запита дали чувствата на оптимизъм и песимизъм са противоположни. Тя попитала 200 ученици в колеж и завършващи за "положителните илюзии", които имали, и дали са мотивирани от реалността или от това да станат по-добри хора. Чу установила, че оптимистите могат да бъдат разделени на идеалисти и реалисти.

Реалистичните оптимисти получавали по-добри оценки от по-оптимистичните им съученици, което показва, че хората без реалистична представа се заблуждават, че могат да се справят добре, без да работят усилено, отбеляза тайландската изследователка.

Нейното изследване опровергава обичайното мнение, че реалистичните възгледи вървят ръка за ръка с депресията. Според него реалистичните оптимисти са щастливи хора. Чу твърди, че това се дължи на факта, че реалистичните оптимисти имат по-голям контрол върху себе си и съдбата си, включително във връзката и на работното място.