Десетгодишната столичанка Ивана Пенчева е изкачила кавказкия първенец Елбрус. Тя е най-младата българка, покорила височина от 5642 м в западния масив на върха, потвърдиха от Българската федерация по катерене и алпинизъм.Изкачването на четвъртокласничката от 72-ро ОУ „Христо Ботев” в Суходол е регистрирано в Спасителната служба към Министерството на извънредните ситуации в Русия, намираща се под върха. Ивана достигнала най-високата точка на Голям Кавказ заедно с брат си Борис, който е 14-годишен и 56-годишния си баща Бойко Пенчев. Преди две години Борис развял националния трибагреник на Монблан като най-младия българин, качил се едва 12-годишен на алпийския първенец. Миналата година той отново превзел най-високия европейски връх, този път по по-трудния италиански маршрут.

Семейната тройка се сформирала като туристически екип преди шест години, когато започнали да правят първите походи в Рила и Пирин. По-късно тримата преминали алпийски курс и осъществили десетки изкачвания на родните ни първенци. Преди Монблан за един месец 12 пъти изкатерили Мусала.

Ивана получила туристическо кръщение на 7 години и половина, когато заедно с баща си и брат си изминали за 26 дни над 500-километровото разстояние от връх Ком до нос Емине.