През есента протестите ще се засилят, защото тогава на улицата освен протестиращите ще излязат и синдикалистите, които ще имат претенции заради готвения през септември и октомври бюджет за следващата година. Това е становището на политолозите от Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".

"През юни и юли протестиращите държаха инициативата, а властта се опитваше да се брани, но за първи път на 16 август, когато парламентът отхвърли ветото на президента върху актуализацията на бюджета, управляващите отвърнаха на удара със силен контрапротест. Така че септември ще започне с изравнени сили", коментира Борис Попиванов.

Според него протестите могат и да излязат извън контрол, ако президентът, който вече обяви, че сваля доверието си от правителството, стане лице на недоволните и ако властта допусне сериозна грешка.

"Второто не е трудно, защото мнозинството е доказало таланта си да настъпва мотиката непрекъснато", коментира Попиванов.

Димитър Ганев пък е убеден, че съвсем скоро ще има нов протестен импулс и той вече се подготвя организационно.

"Освен неговата численост не по-малко важно е дали ще има нов качествен процес. Важно е дали няма да се прибави и социален елемент като през февруарския протест, ще сме в процес на изготвяне на бюджета, а синдикалистите ще са особено активни в това отношение. Не трябва  да се изключва и тяхното сериозно активизиране", предупреди той.

Проф. Петър-Емил Митев застъпи тезата, че протестът вече е изправен пред дилема.

"Той трябва или да се деполитизира, или да излезе с програма и тогава на преден план да излязат онези, които стоят зад него, най-вероятно в лицето на десни партии", отбеляза той.

Първанов Симеонов пък смята, че явно протестиращите са иззели функциите на ГЕРБ, която е опозиция.

Димитър Ганев прогнозира, че през новия сезон активността ще е съсредоточена върху новите политически субекти.

"Отдавна не сме били свидетели на толкова много заявки и по всичко личи, че политическият вакуум е налице. БСП може да разчита само на твърдия си електорат, а ГЕРБ още не може да се възползва от грешките на властта, явно има и вътрешни проблеми в партията", мотивира се той.

Според него на този етап, като че ли най-сериозна заявка за фактор в политиката дава Реформаторският блок, но в същото време той предупреди, че формацията може да има проблеми с лидерството.

Борис Попиванов пък смята, че президентът Росен Плевнелиев се оставя да бъде използван от Реформаторския блок, защото партиите в него подемат инициативите му и оставят убеждението, че играят в един отбор.

"ГЕРБ е в политическа изолация, Реформаторският блок трудно ги приема и през новия политически сезон не е изключено ГЕРБ да помислят за вариант за сътрудничество и махане на тапата на изолацията", коментира още Първан Симеонов и настоя, че е дошъл моментът да се мисли за съдържателни и персонални промени.

ГЕРБ може да се опита да наложи като прочистване отцепването на свои членове, допусна още политологът.