Компанията влага над 100 милиона долара в облачна платформа на Flatiron Health, която събира и предоставя информация за лечение на онкоболни.
Google, чрез своя венчърен фонд, ще инвестира 130 милиона долара в нюйоркския стартъп Flatiron Health, който доставя ИТ решения за нуждите на здравеопазването – в частност, борбата срещу рака.
Flatiron развива облачна платформа, обединяваща данните от онкологичните центрове. Вградените в нея инструменти за анализ дават достъп на лекари, изследователи и пациенти до най-ефективните методи за лечение на ракови заболявания и им помагат да взимат по-правилни решения.
Инвестицията на Google Ventures във Flatiron е най-голямото вложение на фонда в сферата на здравеопазването. С новопривлечените средства Flatiron ще придобие американската компания Altos Solutions, която се занимава с медицински информационни системи.
В поредния рунд на финансиране участват освен Google Ventures още First Round Capital, Laboratory Corporation of America и няколко бизнес ангели. Сумарният обем на инвестицията във Flatiron Health вече възлиза на 138 милиона долара.
„Обикновено не инвестираме еднократно над 100 милиона долара. Ако направим това, значи наистина вярваме в екипа и неговия продукт, както и в това, че те могат да подобрят нашия свят”, коментира Бил Марис, управляващ партньор на Google Ventures.
Само 4% от онкоболните се съгласяват и имат възможност да участват в събирането на данни. Така информацията за лечението и резултатите от него при 96% от болните остават труднодостъпни. Flatiron възнамерява да промени това положение.
По-рано Google инвестира и в други компании, разработчици на софтуер за здравеопазването. Така например, фондът поддържа дейността на DNAnexus – разработчик на търсеща система с ДНК данни, както и на Foundation Medicine – компания, която създава инструменти за анализ. Средства от Google Ventures получи и Predilytics – разработчик на софтуер за медицински застрахователи.
През септември миналата година Google създаде дъщерна фирма Calico, която търси начини за удължаване на човешкия живот. Освен това Google е водещ инвеститор в стартъпа 23andMe, който разработва инструменти за самостоятелно провеждане на ДНК тестове с цел установяване на предразположеност към едни или други заболявания.