Кристиан Вулф, който заемаше поста президент на Германия в периода 2010-2012, ще се яви пред съда за получаване на подкупи, реши Хановерски съд, цитиран от местните медии.

През 2003-2010 Вулф беше министър-председател на федералната провинция Долна Саксония. През февруари 2012 прокуратурата поиска да бъда свален имунитета на федералния президент, за да възобнови съдебно дело срещу него: Вулф беше обвинен, че е използвал служебното си положение за лично облагодетелстване.

Това го принуди да подаде оставка. Замесеният в аферата продуцент Давид Грьоневолд беше обвинен в подкуп на политика. Но съдът в Хановер, административен център на Долна Саксония, зае по-мека позиция и започна дело срещу продуцента за получаването на подкупи и предоставянето на облаги.

По време на процеса се установи, че Грьоневолд е поел през 2008 част от разходите по престоя на семейство Вулф на прочутия бирен празник "Октоберфест" в Мюнхен. Кристиан Вулф твърди, че нищо не е знаел за това. Прокуратурата смята, че Грьоневолд е искал да накара Вулф да подкрепи един от кинопроектите му. Няколко седмици по-късно политикът е направил именно това.