България зае 44 място в 15-тата годишна класация на неправителствената организация Save the Children („Спасете децата”). Организацията разглежда ситуацията в 178 държави по света.

И макар в различните части на света условията да са различни – в западните държави оценките на обществото например се дават за това има ли осигурени детски градини и центрове с адекватни грижи, а в африканските страни – дали има достатъчно храна, то важното в крайна сметка е едно – благосъстоянието на децата.

В държавите в Африка, както и в развития свят то зависи основно от майката и дали тя може да направи информиран избор за лечението, образованието и въобще бъдещето на своите деца. Затова и една от оценките на Save the Children се базира именно на образованието, здравния, икономическия и политическия статус на жените.

Различията между първата и последната държава са ужасяващи. В Сомалия, която заема последната позиция, 1 от 16 жени умират от усложнения по време на бременност и раждане. Във Финландия, класирана на първо място, съотношението е 1 на 12 хил. жени. В Сомалия 15% от децата не доживяват своя пети рожден ден, докато във Финландия този процент е 0,3.

Основната причина за високата смъртност и за децата, и за майките в развиващия се свят е липсата на здравни услуги.

Следващите години от развитието на децата са много важни за тяхното социално бъдеще – говорим за достъп до образование. Сомалийските деца прекарват в образователната система средно по 2,5 години, докато финландските – 17 години. Следват и другите основни проблеми, особено за жените в африканските страни – ранни бракове. Така липсата на качествено образование ограничава икономическия статус на жените и обрича техните деца, а пропастта между бедни и богати продължава да расте.

Същевременно и обществените нагласи пречат на развитието на жените – в парламента на Финландия например 43% от местата се заемат от жени. В Сомалия те са едва 14 на сто.

Какво означава 44-то място на България? Страната ни отново заема едно от последните места сред страните от ЕС – изпреварваме само Словакия (45) и Унгария (55). В същото време обаче най-голямата икономика в световен мащаб – САЩ, е едва на 31 място в класацията, изпреварена от страни като Беларус, Литва, Естония и Израел. Япония пък заема 32 място.

Тази задна позиция за Щатите е „благодарение” на ураганите, показали слабостите в системата. Ураганът „Санди” остави без дом над 700 хил. души и той показва, че уроците от „Катрин”, който разруши Ню Орлиънс, не са научени.

След „Катрин” бяха изготвени стандарти и училищата и детските градини трябваше да изготвят планове за действие в случай на природно бедствие, сред които и за децата със специални потребности. Едва след „Санди и торнадата, разрушили градове в щата Оклахома, властите в Ню Джърси и Оклахома правят промени, за да изпълнят изискванията.

Според изводите на Save The Children най-добрите държави за майките, съответно и за отглеждане на деца, са основно в Северна Европа - освен първите три Финландия, Норвегия и Швеция, са още и Исландия, Холандия и Дания. Единствено Испания попада в челната десетка, заемайки седмото място. Следват я Германия, Австралия, Белгия и Италия.

Последните позиции в класацията заемат държави от Африка – Нигерия, Демократична република Конго и Сомалия. В голяма част от държавите в долната част на класацията се водят военни конфликти и населението страда от хронична липса на достъп до здравни услуги.

За първи път индексът, анализиращ условията за майчинството, беше изготвен от институцията през 2000 година, когато бяха обявени и Целите на хилядолетието на ООН. Съответно и фокусът е не толкова към развитите държави, заемащи първите места, а към най-бедните държави, където животът на децата и майките е под заплаха.

Препоръките на организацията са на първо място да бъде осигурен достъп до качествени здравни услуги на всяка майка и всяко дете. Трябва да бъдат премахнати всички финансови бариери за достъп до първична болнична помощ, да се осигури и профилактика на майките и децата и програми за ваксинация срещу най-разпространените заболявания.

На следващо място трябва да се инвестира в момичетата и младите жени и да се осигури тяхната защита. Момичетата трябва да имат равни възможности за достъп до образование и да се намали практиката на ранните бракове.

През годините, в които анализираме ситуацията за децата и майките по света, видяхме, че инвестирането в майките и децата спасява техния живот, но и води страната към по-добро бъдеще, допълват още от Save the Children.