Конфликтът на есента ще е между ГЕРБ и Реформаторския блок. Партия около Росен Плевнелиев няма да бъде ефективна, категорична е политоложката Мария Пиргова.

Според нея едни евентуални протести през есента ще бъдат "все повече тиражирани от дясното - от Реформаторския блок". Тя очаква, че "ГЕРБ ще проявят тенденция към повече парламентаризъм и ще се държат като парламентарно представена партия".

"Така че протестите ще бъдат оглавени от Реформаторския блок, а ГЕРБ ще бъдат изтласкани. Затова ми се струва, че между ГЕРБ и Реформаторския блок няма да има обединение въпреки големия натиск на ЕНП", заяви доцент д-р Пиргова.

Тя смята, че несистемно поведение в условията на парламентарна система не носи дивиденти на формациите извън Народното събрание.

"Нека вземем предвид и факта, че няма голямо основание за натиск върху едно законно избрано правителство. Така че ГЕРБ губи авторитет и Бойко Борисов ще трябва да се възползва от позицията си вътре в парламента, за разлика от Реформаторския блок, които са извън него и нямат такава възможност", каза доцент Пиргова.

Според нея основното противоречие, което се оформя, е между ГЕРБ и Реформаторския блок. "Това ще е конфликтът на есента и заради него конфликтът с правителството малко ще отслабне", коментира тя.

Доцент Пиргова смята, че няма необходимост от нови избори и няма условия за тяхното провеждане. "Липсват зрели алтернативи на правителството, които да бъдат подкрепени от обществото", каза тя.

В крайна сметка на едни предсрочни избори минаването през процедурата за избор на служебно правителство най-вероятно ще включи и президента с негова формация в битката за властта, коментира политоложката.

"Само че не смятам, че една политическа сила около държавния глава ще бъде ефективна", категорична е доцент Пиргова.