Американският президент Барак Обама обмисля атака срещу Сирия, която ще бъде с ограничен мащаб и времетраене, съобщават американски издания.

Ударът в отговор на безспорното според САЩ използване от Сирия на химически оръжия срещу цивилни вероятно ще продължи не повече от два дни и ще цели да предпази Америка от по-широка намеса в 29-месечната гражданска война в страната. Това съобщава вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на неназовани високопоставени представители на администрацията.

Вестник "Ню Йорк Таймс" също информира, че макар Обама все още да не е взел решение за военни действия, той вероятно ще нареди ограничена военна операция. Това може да включва изстрелване на крилати ракети от американски кораби в Средиземно море срещу сирийски военни мишени, съобщава изданието, позовавайки се на официални представители на президентската администрация.

В следващите няколко дни служители на американското разузнаване ще разкрият информация, подкрепяща твърдението им, че Сирия е използвала химически оръжия, допълва изданието.

Американците водят консултации със съюзниците си, но имат малка надежда, че ще получат зелена светлина от ООН заради противопоставянето на Русия, основен съюзник на Сирия, която осигурява дипломатическа подкрепа за режима в Дамаск от началото на конфликта, като блокира резолюции в Съвета за сигурност на ООН, съобщават още официални американски представители.