Министърът на образованието на Либерия не може да повярва, че нито един кандидат-студент не е издържал тазгодишния приемен изпит за университета.

Близо 25 000 ученици, завършили училище, се провалили на изпита за Либерийския университет, едното от двете държавни висши учебни заведения. Учениците не проявявали ентусиазъм и нямали дори основни познания по английски език, съобщи представител на университета. Либерия се възстановява от жестока гражданска война, която приключи преди десет години.

Президентката на страната Елън Джонсън Сърлиф, носителка на Нобелова награда за мир, призна преди време, че образователната система продължава да е "в безпорядък" и са необходими много усилия за подобряването й. В много училища липсват основни образователни материали, а учителите не са особено квалифицирани, съобщава Би Би Си.

Но за първи път тази година всички кандидат-студенти, които се записали за изпита срещу такса от 25 долара, се провалили. Това означава, че университетът няма да има студенти първа година, когато отвори врати идния месец за новата академична година.

Учениците не могат да повярват на резултатите и заявяват, че мечтите им са разбити. Министърката на образованието Етмония Дейвид-Тарпч заяви, че ще се срещне с представители на университета, за да обсъдят ситуацията. "Зная, че има много слабости в училище, но цяла група хора да се яви на изпити и всички да се провалят, имам своите съмнения по този въпрос. Това е като масово убийство", смята тя.

Министърката познавала някои от учениците и училищата, които посещавали. "Това не са училища, които биха писали оценки на учениците просто така. Наистина искам да видя резултатите им", допълни тя. Говорителят на университета Момоду Гетауех обаче съобщи, че той стои зад решението си и няма да го промени заради емоции.