Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и шеф на доминирания от "Газпром" газопровод  "Северен поток"  смята, че Европейският съюз носи главната отговорност за украинската криза, като е принудил Киев да избира между бъдеще с ЕС или с Русия.

Основната грешка идва от политиката на ЕС в подкрепа на договор за асоцииране, който Брюксел искаше да подпише с Украйна, заявява за вестник "Велт ам Зонтаг" Шрьодер, който е дългогодишен приятел на руския президент Владимир Путин.

ЕС не взе предвид факта, че Украйна е дълбоко разединена страна в културно отношение, хората от южните и източните области са обърнати към Русия, а онези на запад – по-скоро към ЕС, припомня бившият германски канцлер.

Можеше да се говори за договор за асоцииране, но това трябваше да стане едновременно и с Русия. Основната грешка бе да се заяви, че или ще бъде договор за асоцииране с ЕС, или митнически съюз с Русия, добавя той, като все пак изтъква, че грешки са направени от всички страни.

Той обаче не осъжда присъединяването на Крим към Русия след референдума, обявен за незаконен от международната общност. Присъединяването на Крим се оспорва в международен план, но сега то е реалност. Крим реши с референдум, че иска да бъде руски регион. И това бе изпълнено, отбелязва той.

Шрьодер също така не смята влиянието на Москва върху украинските проруски сепаратисти за толкова голямо.

Схващането, че е достатъчно руският президент или премиер или който и да било да каже "Стоп" и всичко ще влезе в реда си, положително не е реалистично, коментира той.