Директорката на основно училище "Христо Смирненски” в село Житница Надя Петрова и нейните ученици спасиха бездомно куче. Животното се появило в двора на училището в края на април и не поискало да си тръгне, явно усетило, че е обичано. Виктор, както го нарекли учениците, бил ранен, но децата започнали да го хранят и новият им любимец се възстановил.
Директорката също се заела да търсила начин да спаси на кучето и по този начин да даде пример на децата за хуманно отношение към животните. Тя проучила различните възможности за приютяването на Виктор. Решила да се обърне към фондация "Анимал Хоуп” в Пловдив, откъдето вчера се отзовал спасителен екип. Представители на фондацията отишли в село Житница и успели да прилъжат кроткото куче с вкусен пастет. Около тях били всички деца, които в дните от края на април до вчера са помогнали на Виктор да оцелее.

Оказало се, че кученцето е било бито по време на гергьовденската ваканция, когато в двора на училището не е имало никой и Виктор е започнал да влачи едната си задна лапа.

"Вярвате ли в доброто? Ако отговорът е ''Не'', замислете се, след като прочетете нашата история за Надеждата! Всичко започна с едно писмо в пощата ни. Писмо като много други - със зов за помощ за животно в беда. Това писмо обаче беше изпратено от директора на училище ''Христо Смирненски'' в с. Житница - Надка Петрова. Писала ни е след като повече от 10 дена се е опитвала да намери вариант и помощ от други места за решаване казуса с това кученце. Ето го и целия текст на писмото на директорката към фондацията:

"Здравейте, директор съм на училище. От няколко дена пред входа се навърта куче, което е много умно, но видимо е бито. То усеща, че сме му доброжелатели и не се маха. Ако предприемем нещо срещу него - да го гоним насила, става неспокойно. Не може да остане дълго време при нас, поради спазване на хигиенни изисквания и наредби. Обръщам се към вас с молба да ни съдействате, за да покажем на децата пример за хуманно отношение към животните. Това, което е необходимо от наша страна според вашите указания, ще го изпълним. Моля за вашето съдействие и бърза реакция".

Не, че не сме затрупани с бедстващи животни, капацитетът и ресурсите ни са ограничени във всички аспекти, но това писмо на Човещината, както го нарекохме, ни трогна.Не ни разбирайте погрешно, че други истории не са ни трогвали- не, не е така, но тук имаше Надежда не само за кучето, а и за тези деца. Надежда в очите им, че това животинче ще получи помощ и грижи.

Те се радваха по детски, че Виктор  хапна с апетит предложения му пастет. Питаха развълнувани къде ще отиде и какво му предстои. Споделяха едно през друго как са разделяли закуската си с него. Цели 10 дни директорката е търсила помощ за кучето, докато се свърже с нас. И забележете, не е позволила на никой да се саморазправя с него! Освен това организира срещата ни така, че децата да станат свидетели на залавянето на едно бездомниче - с приласкаване, мек тон, спокойни движения и лакомство, за да се довери на човека, който за пръв път ще му сложи повод и гушне за пътуване в автомобил. На раздяла си помахахме и им обещахме да завършим тази приказка за добрината, започната от тях, пишат още от фондация "Анимал Хоуп”.

Виктор веднага бе закаран за преглед във ветеринарна клиника в Пловдив.Оказа се, че е младо куче на около 10 месеца и една от травмите му е скъсана връзка в областта на таза. Записан е за операция на 16 май. Има няколко открити рани по краката, вероятно причинени от удар, и ще пие антибиотик, за да не получи възпаление. Хубавото е, че тестът му за най-разпространените по кучетата от кръвосмучещи насекоми болести, е отрицателен. Ако и вие искате да се включите в нашата приказка за Добрината и Надеждата можете да го направите като дарите за него.

Виктор вече е в приемен дом, където ще се доизлекува и възстанови след операцията. Ще бъде и социализиран с хора и други животни, за да бъде послушен и примерен бъдещ домашен любимец. След пълното му оздравяване ще му бъде сложена ваксина, чип, ще бъде кастриран и вече ще е готов за своя човек и в истински и окончателен дом, категорични са от фондацията.