Пролетно агне по по китайски може да си поръча всеки в Бургас. Това се оказва новата мода в кулинарията в известен китайски ресторант на пъпа на Бургас. Екзотиката е, че за авантюристично настроените кулинари се сервира вместо агънце кученце. При това два вида. За новобогаташите се предлагат специална порода лаещи, отгледани във ферми в Далечния Изток, пише burgasutre.bg.

Кучетата се доставят по поръчка и са много скъпи - над 1000 лева. За средния българин порцията е малко над 50 лева. Опитали от храната казват, че месото е някак по-плътно и по-жилаво. От кухнята на заведението, което сервира кучешко вместо агнешко обясняват, че месото е по-жилаво, ако животното се е хранило с месо и кокали. Ако е отгледано със суха храна и зеленчуци, било перфектно за ядене. Кучешките дробчета се сервират отделно. Според специалисти са абсолютно чисти за разлика от бъканите с хормони и всякаква друга химия пилешки и свински дробчета.


Най-подходящи за консумация били здравите късокосмести по-едри помияри, уверява готвачът-китаец. Колкото по-младо е четирикракото, толкова по-вкусно е, твърди той. Ще научим и българите да ядат кучешко. Месото на тези животни е много полезно, кълне се готвачът. Той не знае кога точно неговите сънародници са започнали да ядат кучешко, но разправя, че неговата консумация в родната му страна е свързана с много стара традиция и е изключително популярна. Месото се използвало като мезе за коктейли, семейни събирания и специални случаи. Казват, че то засилва мъжката полова мощ, стопля кръвта в студените зимни нощи и лекува много болести. Китайците го смятат за пълно с протеини и много добра алтернатива на пилешкото, свинското и говеждото.