"Много са задачите, които днес стоят пред Българската патриаршия, но родната ни Църква се явява пазителка на "словото на живия Бог, Който пребъдва вовеки" и е призвана непрестанно да утвърждава в общественото съзнание принципите на християнската нравственост и да предпазва обществото от подмяна на ценностите, така както светите братя Кирил и Методий са съградили основата на техния духовен живот".

Това заяви Негово светейшество патриарх Неофит.

"Днес от Църквата се очаква отговор на нравствените и социални проблеми, стоящи пред съвременното общество и Тя, заедно с всички родолюбиви и добронамерени люде, е призвана да способства за подобряването на духовно-нравственото състояние на народа при новите исторически обстоятелства", каза патриархът в тържественото си слово.

По време на тържествена Света литургия по случай деня на "Св. Св. Кирил и Методий" и 61-вата годишнина от възстановяването на Българската патриаршия, патриархът подчерта, че възстановяването на достойнство на Българската православна църква е естествен завършек на подвизите на мъчениците за вярата през мрачните векове на турското робство и на борбите за църковна независимост през Възраждането. Според него с това дело е възстановена една правда и Българската патриаршия, която поради турско нашествие през 14 в., преустановява своето съществуване, отново е въздигната.

В обръщението си към миряните в храм-паметника "Св. Александър Невски" главата на Българската православна църква обясни, че ако християнската вяра не стане определяща в живот ни, ще продължаваме да страдаме от оскъдицата на взаимна любов и търпимост, от липсата на вътрешен мир и от всевъзможни разделения и противопоставяния.

"През изминалите 61 г. самостойната БПЦ претърпя тежки изпитания. Вълните на злобата на този свят връхлитаха върху църковния ни кораб отвред и заплашваха да го потопят. Но Светият Дух, обещан ни от Спасителя, я укрепяваше и обновяваше живителните й сили, изправяше я като Църква побеждаваща, славна, над която портите адови няма да надделеят", каза още патриарх Неофит и допълни, че през изминалите шест десетилетия Българската патриаршия е поддържала живи връзките си с православните Църкви. "С голяма ревност продължаваме и занапред да полагаме усилия в укрепването на църковното единство и да устояваме в него, като здраво се държим в Истината – Христос и стоим непоклатимо на "Камъка, който стана глава на ъгъла", увери главата на Българската православна църква.