Групировкота СИК си беше на партия СДС, ВИС на БСП. Това заяви в предаването "На светло" по Нова телевизия адвокатът на мутрите Тошко Тенев.
Юристът, който е бил защитник и на братята Васил и Георги Илиеви, на Димитър Димитров-Маймуняка, Младен Михалев-Маджо и др., разказа спомените си за времето на групировките. "Братя Илиеви бяха различни характери. Георги беше по-силов играч, той имаше една развита бизнессреда. При Васил Илиев борците се занимаваха предимно с охрана на обекти, това беше ВИС 1. Когато Жоро Илиев излезе от затвора той пое изцяло ВАИ холдинг. Бяхме на вечеря, беше 1994 г. и Трифонов се беше маскирал на мутра и казваше: Елате вие, да не дойдем ние, а Георги Илиев много се смя, тогава се запознаха със Слави и станаха приятели. Когато Васил Илиев го гръмнаха, на 25 април 1995 г., той отиваше на среща със Слави Трифонов в "Мираж", разказа още адвокат Тенев.

По думите му идеята да бъде регистрирано застрахователно дружество ВИС-2 е била на Васил Илиев. "Дейността на СИК и ВИС по онова време се подпомагаше от действащите и бившите служби на полицията, с явна и скрита помощ. Единствената битка между СИК и ВИС – имаше един грък, който беше купил автомобилни стъкла и двете групировки вземаха от тези стъкла и после избухна скандал, че СИК били взели повече и т.н. Тогава 1995-96 г.  Поли Пантев плати на баретите и те арестуваха доста хора от ВИС за грабеж. Георги Илиев замина за САЩ, Маймуняка също се скри. Тогава от различни краища на България тръгнаха въоръжени групи. После Пантев и Илиев се споразумяха и пострадалите, които бяха подали жалбите, си ги оттеглиха и преписките бяха прекратени. Плащано е за задържане, плащано е за пускане и на съдии, прокурори...", спомня си Тошко Тенев.