Хосе Мартинес и Николай Николов, които на 30-и април успяха да избягат от Централния софийски затвор, са напуснали сградата с автомобил с полицейска лапма. Това е установила проверката на Министерството на правосъдието. Заради този инцидент, както и заради бягството на друг осъден, но от затворическото общежитие в Бургас, са образувани 13 дисциплинарни производства.

Двама постови служители от главната дирекция "Изтърпяване на наказанията" ще бъдат уволнени. Срещу други 11 са образувани дисциплинарни производства. С порицание ще бъдат наказани директорът на Централния софийски затвор и неговият заместник, казаха от правосъдното министерство. От там анонсираха поредица от организационни охранителни мерки, които да предотвратят бъдещи подобни инциденти. Останалите наказания ще се изясняват в рамките на дисциплинарните производства. Изключително занижени охранителни мерки са направили изключително лесни трите бягства, признаха от Министерството на правосъдието. Оказа се, че лекият автомобил със синя лампа и шофьор, идентифицирал се с полицейска карта, не е бил проверен нито на влизане, нито на излизане. Заместник-директорът на Дирекция "Изпълнение на наказанията” Свилен Цветанов разказа: 


В 17 часа през контролно-транспортния пункт на "Генерал Столетов" в двора на ареста влиза лек автомобил "Опел астра", светлосив на цвят, със затъмнени задни стъкла и с отличителен знак - синя лампа, управляван от униформен служител, който се е удостоверил със служебна карта на служител от МВР. Автомобилът напуска зоната през същия портал в 17:35 часа без видимо да са установени други лица в автомобила.

Причината според заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов е силният дъжд, който валял в момента. Автомобилът и неговият номер не са установени в регистрите на МВР. Затова и няма данни за помагача на Мартинес и Николов, но е напълно изяснен безпрепятственият им път до изхода на затвора.

На 30-и всички бяхте свидетели на огромния дъжд, който се изсипа над София след 17 часа. Допускам, че служителят, който е извършил пропускателния режим, не е отишъл да провери служебната карта, а евентуално този я е показал през прозореца само, но той е записал номера на автомобила в дневника, който се намира при него. От извършената справка в масивите на сектор "Пътна полиция" и КАТ в София не се установи автомобил "Опел" с тази регистрация.

От правосъдното министерство твърдят, че данни за вътрешна помощ на тримата няма, но проверката продължава. Сред мерките, които да направят невъзможни подобни класически бягства, както ги определи Ангелов, е, че надзирателите вече ще работят на 12-часов график. Срещу това обаче възразяват от синдиката на работещите в затворите.
На въпрос не се ли притеснява от надзирателски протести, заместник правосъдният министър каза: Ако не ги е срам, да протестират и беше категоричен, че няма да отстъпи от желязното си решение, от 1-ви юни новият режим в затворите да е факт.

Засега и тримата бегълци от затвора остават в неизвестност.