От 1989 година икономиката е нараснала, производителността на труда расте, а в същото време заплатите са около 80% спрямо заплащането към 1989 година. Това коментира в предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ7 лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Той цитира данни от Евростат, според които производителността на труда у нас действително е много по-ниска – 47% от средното за Европейския съюз (ЕС), но в същото време заплатите са 25% от средната за общността. Цените на храните пък са 67% от средните цени за ЕС.

Данните са изчислени на базата на паритет на покупателната способност и от тях е видно, че ни плащат два пъти по-малко, отколкото произвеждаме, категоричен беше синдикалистът.

Димитров коментира, че има явни данни за ръст в индустрията, дори по време на кризата. Особено видно е това във фармацията – производството на лекарства и лекарствени продукти. Затова и в индустрията и сектора на услугите работодателите могат да си позволят да повишат заплатите с между 15 и 20%.

Има обаче сектори, в които има спад и не може да се постигне увеличаване на заплатите, призна още синдикалистът. Затова е нужен и диалог по сектори.

Димитров коментира, че очаква до няколко седмици в Националния съвет по тристранно сътрудничество да бъде постигнато решение за увеличаването на заплатите. "Всичко зависи от работодателите", допълни още той.

Според него е възможно минималната заплата от 1 януари 2015 година да бъде 400 лева, но определи предизборни обещания за минимална заплата от 1 000 лева и минимална пенсия от 500 лева като нереалистични.

Пламен Димитров посочи като заплаха за страната отварянето на трудовите пазари на ЕС от началото на тази година. Така работници, които дори нямат добри познания по чужд език, но са много добре квалифицирани, могат да заминат да работят в чужбина.

„Там ще получават по-големи заплати, наистина разходите им ще бъдат по-големи, но ще живеят по-спокойно в една уредена държава”, коментира още Димитров.