Близо 70 години след края на Втората световна война въпросът за фашизма става все по-актуален - той никога не е отмирал, но днес става особено видим, защото след дни евроизборите ще покажат пробив тъкмо на крайнодесните националистически формации в Европа. Това коментира в ефира на Дарик журналистът и преводач Иво Христов.
Според него с катастрофалната си политика в Украйна, Европа е „натиснала спусъка" за конфликта в тази държава. Иво Христов смята, че и двата празника, които се отбелязват на днешния 9 май - Денят на Европа и Денят на победата, имат място в политическия календар и трябва да бъдат отбелязвани в България.
„Има такива, които дори не знаят какво представлява Денят на победата, победа на кой срещу кого. Всеки избира своя празник. Аз намирам, че и двата имат място в българския политически календар. Друг е въпросът, че имаме навик да настаняваме Деня на Европа като кукувица в гнездото, което е построено от Деня на победата. То и в Европа е така. Ако нямаше 9 май и победата над фашизма, нямаше да има и всички последващи еволюции в Европа, включително създаването на общност", заяви той.
„Какво виждаме днес - Европа, която е призвана да осигурява мира, сигурността, просперитета на континента, предизвиква тъкмо обратното. В Украйна тя инжектира допинг на западноукраинския национализъм, постигна тотална дестабилизация и хаос. Ако днес можем да виним Русия, че активно дестабилизира изтока на Украйна, което е факт, в тази партия Европа играе с белите фигури", коментира Христов.
„Европа с катастрофалната си политика в Украйна, натисна спусъка. Преди да говорим за Крим, имаше преврат в Киев. И до ден днешен Европа подкрепя този преврат без всякакви условия. Да си спомним и как реагираха европейски лидери след аферата „Пуси Райът". Заради три пишман музикантки прие възбудено цялото световно обществено мнение. При 40 живи изгорели преди седмица в Одеса, не чухме дори позиция", отбеляза още журналистът.
„В момента най-лоша услуга на Европа правят безкритичните поддръжници на Европа, конформистите, които казват „Ура за Брюксел". Всъщност Европа затъна в брюкселски език и бюрокрация. На врата на обединена Европа виси едно огромно съсловие от лобисти, консултанти, без които не можеш да си напишеш проекта, хора, които печатат безсмислени брошури, лектори", заяви още Иво Христов.