Гърция най-вероятно ще се нуждае от още 10 милиарда евро помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд без каквито и да било нови условия от страна на кредиторите. Това заяви гръцкият финансов министър Янис Стурнарас в интервю, публикувано от вестник "Прото тема".

"Ако на Гърция й се наложи да прибегне до допълнителна финансова подкрепа, то тя ще бъде около 10 милиарда евро. Т.е. много по-малко от предишните кредитни пакети", заяви Стурнарас и добави: "Тук не става дума за нов меморандум между Гърция и кредиторите относно мерките за строги икономии, а за нов пакет икономическа подкрепа без допълнителни условия. Целите и нашите ангажименти вече са разписани до 2016".

Отговаряйки на въпрос за перспективите на поредното отписване на част от гръцкия дълг, министърът заяви, че такава дискусия не се води. "Съществуват юридически основания, произтичащи от решенията на Еврогрупата през ноември 2012, за удължаване на сроковете за погасяване на дълга и намаляване на лихвите по отпусканите на Гърция кредити", отбеляза Стурнарас.

Той смята, че през 2014 пред Гърция ще се разкрият възможности за получаването на нови заеми на финансовите пазари при условие, че не възникнат проблеми с дефицитите на пенсионните фондове.

През 2013 Европейският съюз ще "вземе решение за сумата на новото финансиране, удължаването на сроковете за погасяване на нашия дълг и съкращаването на лихвите по нашите кредити", продължи Стурнарас.

Министърът също така заяви, че скоро ще обяви за положителна динамика на държавните доходи благодарение на туризма, който е прибавил към тях 2 милиарда евро.

Той заяви, че има много възможности за получаване на доход от офшорните компании, открити от гърци в чужбина. Установени са 10 хиляди офшорни компании, от тях са проверени 41, които са внесли в държавната хазна 13 милиона евро. Министър Стурнарас уточни, че една трета от тези компании работят в сферата на недвижимите имоти, а останалите - в други бизнеси. "Много от тях занижават своите приходи, използват различни счетоводни трикове, за да избегнат плащането на данъци. Върху тях ще се концентрира вниманието на министерството на финансите", подчерта Стурнарас.