До края на тази седмица в най-грубия си вариант Изборният кодекс ще бъде готов. Това съобщи заместник- председателят на парламента Мая Манолова от БСП. Тя посочи, че проектът включва всички възможни решения по всяка една важна тема на изборното законодателство.

Над два месеца и половина продължава дискусията по Изборния кодекс, в която се включиха и представители на граждански организации, поканени от Манолова, която оглави временната парламентарна комисия, подготвяща  промените.

Дни наред те обсъждаха основните теми в изборното законодателство, сред които са видът на избирателната система, видът гласуване – машинно, електронно или както досега – с хартиена бюлетина, осигуряването на равнопоставеност на всички участници в изборния процес, отразяването на кампаниите в медиите, изчистването на мъртвите души от избирателните списъци.

От граждански организации поискаха да се създаде многомандатен избирателен регион за чужбина, да отпаднат  финансовите изисквания за независимите кандидати и необходимите подписи, да има смяна на изцяло пропорционалната система на гласуване със смесена или изцяло мажоритарна и други.

В същото време обаче 14 неправителствени организации отказаха да се отзоват на поканата на Манолова и да участват в дебата. В отговор те й изпратиха писмо, в което обявиха, че докато правителството не подаде оставка, няма да участват в консултациите и поискаха избори през септември или октомври с минимални промени в Изборния кодекс.

Манолова обяви днес, че се надява още в началото на есенната сесия да започне обсъждането и гласуването на текстовете в самата комисия по изработване на Изборния кодекс.

"Своевременно, в края на тримесечния срок, който ни даде парламентът, се надявам да сме готови с кодекс, който да бъде внесен в парламента", каза още тя.

Заместник-председателят на парламента каза още, че групата на "Коалиция за България" е успяла "да отметне" много работа по време на парламентарната ваканция, във връзка с подготвени законопроекти, които ще бъдат внесени през есенната сесия на парламента.

На пресконференцията депутатът от Дупница Иван Ибришимов посочи, че заедно с Манолова са работили по законопроект, касаещ улесняването на пациенти, които се освидетелстват пред ТЕЛК и НЕЛК.