Военнослужещи от Националната гвардия на Украйна са стреляли с гранатомети по полицаите в украинския град Мариупол, защото те са отказали да изпълняват заповедите на Киев и да стрелят по местните жители.
Това е разказал пред латвийската радиостанция Baltcom очевидецът и член на местния антифашистки комитет Пьотър Комиссаров, предаде РИА Новости.

Според него преди инцидента полицаите са отказали да стрелят срещу гражданите и са били наречени предатели от изпратените от Киев военнослужещи. Затова Националната гвардия е нападнала полицаите и се е опитала да ги „унищожи”. Той допълни, че в града са влезли девет военни машини и рота войници, въоръжени с гранатомети и стрелкови оръжия, които са били използвани срещу полицаите.

Комисаров е заявил още, че около 1000 души са отцепили БТР-ите. Войниците са стреляли предупредително, но заблудени куршуми са ранили част от хората. Той добави, че бронираната техника вече е напуснала града.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков съобщи, че днес около 60 въоръжени поддръжници на федерализацията на Украйна са се опитали да превземат сградата на градската полиция в Мариупол, предаде РИА Новости.

Според него около 60 опълченци са нападнали полицията и са се опитали да превземат зданието. „В сграда е имало борба, която се е превърнала в пълномащабен военен сблъсък след пристигане на подкрепления от Националната гвардия и армията.
Той допълни, че една трета от нападатели са били убити.