Германски климатолози с помощта на математически модел оцениха последиците от окисляването на океаните за всички представители на морската фауна и установиха, че най-много от това ще пострада потомството на някои видове риби.

Световният океан е един от най-големите природни резервоари на въглероден диоксид. В момента морските и океански води са погълнали голяма част от "излишъците" въглеводород, които възникват благодарение на човешката дейност. Повишаването на концентрацията на въглероден диоксид във водата разтваря и отслабва раковините морските организми, използващи варовика в качеството на основен строителен материал за своите черупки.

Астрид Витман и Ханс Пьортнер от Центъра за полярни и морски изследвания в Бремерхафен са се опитали да установят как този процес ще повлияе върху всички морски обитатели. Те са създали математически модел, който прогнозира промяната на техния живот при увеличаване на окисляването на световния океан.

Учените са взели предвид не само условията на околната среда, но и характерните особености на самите животни - скоростта на техния метаболизъм, способността им да се движат и редица други параметри.

Всички представители на морската фауна с черупки са реагирали много чувствително на повишаващата се киселинност. Те достатъчно силно са страдали от това явление. Още по-силно са пострадали обаче малките на някои видове риби, чиито организми не са защитени от аномалното pH на ранните си стадии от развитие. Друго неочаквано откритие е, че част от коралите неочаквано добре са се съпротивлявали на окисляването, въпреки мнението, че те са изключително уязвим вид.