Германският стрелец, който дал първите изстрели на Втората световна война, твърди, че конфликтът започнал 55 минути по-рано, отколкото казва Хитлер.

Херман Гердау, който днес е на 100 години, бил стрелец на нацисткия боен кораб "Шлезвиг-Холщайн", от чиито големи оръдия дошли първите изстрели срещу Полша в ранните часове на 1 септември 1939 г. Говорейки за първи път за ролята си в конфликта, той заявява: "Хитлер каза на света, че бомбардировката е започнала в 5,45 ч, но това не беше вярно. Тя започна в 4,50 ч, зная, защото бях там".

Това е първата от хилядите лъжи, които Хитлер ще каже на германския народ през целия конфликт. Гердау, който сега живее в старчески дом близо до Хамбург, бил на 26 години сутринта, когато светът се промени завинаги. "Не знаехме нищо за плановете на Хитлер, но непосредствено преди инвазията в Полша се случиха странни неща. През нощта взехме 255 морски пехотинци, картечници и боеприпаси на борда на контейнеровоз и рано сутринта на следващия ден дойде заповедта да открием стрелба срещу полската военноморска база на Вестерплате, която се намираше само на 500 метра от нас. Дойде известието за битка и аз скочих от хамака си и побегнах към моята позиция. Дадохме първите изстрели на войната, бяхме толкова близо, невъзможно беше да пропуснем", разказва Гердау.

"Бях обхванат от еуфорията на победата. Ние всички бяхме завладени от нацисткия режим, но аз не бях ентусиазиран от войната като цяло и скоро имаше само ужас", допълва той. Гердау изгубил безброй другари на бойните полета. Около 800 мъже от "Шлезвиг-Холщайн", който е потопен от британски бомби през 1944 г., са преместени през 1941 г. на бойния кораб "Бисмарк". Той е потопен през май същата година и почти всички членове на екипажа му загиват.

"Имах късмет, че не бях на борда. Току-що бях завършил тренировъчен курс и пропуснах преместването", разказва Гердау. Вместо това той служи в подводници, които губят 80% от екипажа си. Награден е с Железен кръст Първа степен през 1943 г. заради действията си срещу съюзническите конвои в Северния Атлантик, но по това време вече е напълно разочарован от войната.

"Толкова кораби бяха потопени, войната беше изгубена. Но не можехме да обсъждаме това, никога не знаехме дали човекът до нас не е дявол на нацистите. Това бяха изгубени години, когато цяло поколение беше изгорено от нацистите...", припомня си Гердау.

Той е пленен през 1945 г. и хвърлен в затвора, първо във Великобритания, а след това - в Америка. След завръщането си в Германия работи на кораби, след което става капитан. Съпругата му Алвина починала през 2001 г., а още през 1986 г. загубил сина си. Последният оцелял от "Шлезвиг-Холщайн" отправя следния съвет към младото поколение: "За да избегнете войната, учете. Образованието е всичко. Ходете на училище и не забравяйте да гласувате".