Потискащото чувство, което хората започват да изпитват преди да отидат на работа след банкова ваканция (неработен ден във Великобритания и страните от Общността на нациите, когато банките затварят и мнозинството от работещото население излиза в отпуска - бел. ред.), официално започва в 16 ч, установи британско изследване.

Около 77% от анкетираните жители на Острова заявили, че "усещането за банкова ваканция" се изпарява в 16 ч в понеделник, след като реалността за работа на следващата сутрин започва все по-ясно да се очертава. При 8% от анкетираните 1000 души ваканционното настроение продължава до 17 ч, а при 4% - до 18 ч. Само 11% заявили, че щастието продължава до 19 ч или по-късно.

Изследването, осъществено от сайта за евтини круизи CheapCruises.com, установило още, че денят след банковата ваканция в понеделник е пиковият момент за резервация на почивки, тъй като британците опитват да се възползват от последен шанс за печене на слънце. 34% от участниците заявили, че след банковата ваканция търсят късни оферти за почивка през седмицата, като Карибите и Средиземноморието са любимите им дестинации.

"Не съм изненадан, че 16 ч в понеделник е времето, когато щастието от банковата ваканция се изпарява за повечето хора. Очакваме вторник да бъде натоварен ден заради летовници, търсещи евтини слънчеви отпуски през октомври", заяви изпълнителният директор на сайта Джеймс Коул.