От два дни системите на мобилните оператори пак са подложени на масирана атака от телефонни измамници, научи Клуб Z. Хиляди потребители в цялата страна са получили SMS-и с текст: "Спешно е! Обади ми се!". Съобщението е на български език и е написано на кирилица. Ако не обърнете внимание на номера и го изберете, без да погледнете, телефонната ви сметка автоматично ще набъбне с много левове, тъй като набирате импулсни номера в чужбина.
Първата атака от този вид бе в края на март и началото на април и от Главна дирекция "Национална полиция" тогава предупредиха за внимание. След това атаката на организираните измамници секна, за да избухне с нова сила вчера и днес. Според неофициална информация вредните SMS-и са стигнали до няколко хиляди българи, но все още няма точна информация за пълните мащаби на проблема.
При първата атака на хакерската група проверката установи, че импулсните номера са основно от Италия, Украйна, Нигерия, Конго и Македония. Сега списъкът с държави е разширен, а голяма част от трафика е насочен към номера в Босна и Херцеговина.
В момента сме ангажирали цял екип, който работи по блокирането на трафика. Затваряме цели канали когато се усъмним за произхода на трафика, проблемът е сериозен, заяви специалист от един от водещите телекоми у нас.
На подобни съобщения не трябва да се отговаря. Пращането на SMS или опит номерът да бъде избран, дори без да се провежда разговор, може да доведе до начисляване на баснословна сметка, предупреждават експертите, пише Клуб Z.