Руските санитарни власти са обезпокоени заради нарастването на популациите на гризачите в жилищните райони на потопените по време на наводненията в Далечния изток територии.

Това е съобщил на ИТАР-ТАСС ръководителят на службата Роспотребнадзор - главният санитарен лекар на Руската федерация Генадий Онишченко.

"В обитаваните от хората райони броят на гризачите, които пренасят опасни зарази, се е увеличил рязко заради наводненията", предупреждава Онишченко. Той съобщава още, че се извършват лабораторни изследвания заради риска от пренасяне на различни опасни болести.

В районите, пострадали от високите води, се проверяват местата, на които са погребвани животни и са отбелязани в кадастъра на рисковите за появяване на смъртоносната сибирска язва места. В Амурска област са изследвани 35 проби от почва за наличие на тази опасна болест. Пробите са отрицателни, съобщава главният санитарен лекар на Русия. За анализ на ситуацията са мобилизирани учените от Иркутския противочумен институт, които проверяват и водата за вирусни и бактериологични инфекции. Правят се и изследвания сред болните в медицинските стационари в региона.

Плъховете и мишките са традиционни преносители на такива възбудители като хеморагичната треска с бъбречен синдром, туларемия, йерсиниоза, лептоспироза. По време на наводнения тези животни мигрират от дивата природа, особено от наводнените брегове на реките, към човешките местообитания, където намират храна и се спасяват от водата в жилищата на хората, припомня ИТАР-ТАСС.

През последните седмици големи райони край река Амур в руския Далечен изток са залети от рекордно високи води. Наводненията продължават.