Нов метод за обследване, разработен от американски учени, позволява на ранните стадии да се хване рак на яйчниците, за да се започне навреме лечение. Проучването е публикувано в списание Cancer.

В момента няма достатъчно добра методика за откриването на рак на яйчниците. Заболяването често протича без специфични симптоми и е много трудно да бъде уловено на ранни стадии, когато лечението може да бъде най-ефективно. Ракът на яйчниците най-често завършва с фатален изход, защото диагнозата се поставя, когато болестта е напреднала. Според авторите, ако техният метод премине през клинични изпитания, това може да спаси живота на хиляди жени ежегодно.

Екипът от изследователи от Онкологичния център "Андерсън" в Тексаския университет тества метода за обследване за рак на яйчниците, основаващ се на проследяване на кръвния протеин CA125 – известен като туморов маркер.

В хода на 11-годишното изследване над 4000 жени в постменопауза ежегодно са давали кръвни проби. Жените са били разделени на три групи по степен на риска от развитие на рак на яйчниците: 1. малък риск – даване на кръв на една година; 2. среден риск – повтаряне на анализа след три месеца; 3. висок риск – дами, които трябва да преминат през преглед видеозон на органите на малкия таз.

Средно 5,8% от жените годишно са се оказвали в групата със среден риск и са били изпращани за нови кръвни анализи след три месеца. Около 0,9% са били изпращани на видеозон и преглед при онколог. В резултат на прегледите 10 пациенти са оперирани. При 40% от случаите те са имали агресивни форми на тумори, които са били ликвидирани още на ранен стадий. Точността на методиката е 99,9%.