Успокоителна чаша чай извиква усмивка на лицето на повечето хора. Поредното откритие на учените обаче може да я направи още по-широка.

Те установиха, че пиенето на поне три чаши чай на ден поддържа зъбите в добро състояние, намалявайки риска от кариеси. Преглед на съществуващи изследвания показал, че черният чай помага в борбата с два вида бактерии - Streptococcus mutans и Lactobacillus, свързвани с кариесите и заболяванията на венците.

Най-ефективната доза чай е три до четири чаши на ден, съобщи ръководителката на изследването доктор Кери Ръкстън. Изследователите установили още, че черният чай се бори с кариесите дори след прибавянето на малко захар.

Зеленият чай има подобен ефект и също помага за предотвратяване на лошия дъх, като неутрализира съставките, допринасящи за него. Доктор Ръкстън съобщи, че има основания да се смята, че пиенето на чай предпазва от загуба на зъби. "Сигурна съм, че новината ще бъде добре приета от зъболекари и хигиенисти, тъй като те продължават да образоват страната относно необходимостта от по-добра грижа за устата", посочи тя.

Д-р Ръкстън обяснява, че когато бактериите в устата взаимодействат с въглехидрати, се произвежда киселина, която разгражда зъбния емайл, причинявайки увреждане, което налага пломба или води до загуба на зъб. Черният и зеленият чай намаляват възпалението и предотвратяват нарастването на бактериите. Чаят съдържа антиоксиданти, наречени флавоноиди и катехини, които предпазват от микроби.

Изследването установило още, че зеленият чай може да помогне за отслабване, като увеличава изразходването на енергия и стимулира изгарянето на повече мазнини. Редовната консумация увеличава изразходването на енергия с 4-5%, а окисляването на мазнини, т.е. елиминирането на мазнини, които в противен случай биха се натрупали в тялото, нараства с 10 до 16%.