Microsoft започна нова рекламна кампания, в която намеква, че търсачката на Google вреди на учениците. Кампанията се казва Scroogled, която според софтуерния гигант означава практиката на Google да показва реклами на учениците, когато използват търсачката в училище.

Според Microsoft търсачката на интернет гиганта предоставя ненужна информация на учениците чрез своите многобройни реклами. Компанията от Редмънд е добавила и рекламен видеоклип, в който нагледно представя своите опасения.

В неговия край тя призовава училищата да се запишат в специалната програма Bing for Schools, която включва версия на търсачката, оптимизирана за училища. В нея няма реклами, има възможност за поставяне на филтри за ограничаване на достъпа до нецензурно съдържание и има по-голяма защита на данните, твърди софтуерният гигант.

Компанията се позовава на проучване на GfK Roper, в което се посочва, че 79% от родителите на ученици смятат, че училищата трябва да имат възможност да направят интернет търсачките без реклами. 84% пък не знаят, че рекламите, които децата им виждат в търсачките на училищните компютри, са същите, които се виждат и на публичните компютри.

От Microsoft допълват, че това е пилотната версия на програмата и за момента се предлага за училища в САЩ. Това не е първата онлайн кампания на софтуерния гигант срещу своя конкурент. През февруари т.г. Microsoft призова онлайн потребителите да използват нейната мейл услуга Outlook.com, а не тази на Google, тъй като Gmail сканира писмата на потребителите, за да подбира по-правилни за тях реклами.