Огромна кошница червени рози получи Мария Илиева в първия ден от тренировъчните лагери. Изненадата дойде напълно неочаквано и както често се случва, бе обвита в тайнственост. От придружаващата цветята бележка не стана ясно името на нейния подател, но се разбра, че от дълги години той се възхищава на таланта и присъствието на Мария Илиева. Бележката бе подписана от краткото „кандидат в X Factor”, без да разкрива дали тайният обожател е продължил напред в шоуто или е стигнал единствено до прослушванията на живо и занапред няма да има възможността да вижда Мария Илиева на живо.

И докато някои кандидати бяха на романтична вълна, останалите вече се убедиха, че за тренировъчния лагер е необходим не само глас, но и голяма издръжливост и упоритост. До 2 часа през нощта продължиха изпитанията за музикалните таланти в първия ден. Претендентите да бъдат новия X Factor на България бяха подложени на сериозни изпитания и стрес. За възможно най-кратко време те трябваше да се подготвят с поставените им от журито задачи – да работят заедно в екип, да подобряват присъствието си на сцената и много други задачи. „Не са важни само вокалните умения, нужен е и много труд”, обобщи Любо, а самата Сани Алекса, която бе сред финалистите в първия сезон, сподели на страницата на X Factor във Facebook, че именно тренировъчният лагер е „голям зор”. От над 250 кандидата, явили се на прослушванията на живо, само половината бяха допуснати до тренировъчния лагер. Мнозина се разделиха със своята мечта със сълзи на очи, а други плакаха от вълнение заради това, че продължават напред.

Емоциите и напрежението стават още по-големи, а изборът пред съдиите – още по-труден – от над 100 одобрени кандидата сега те ще трябва да изберат само 24, които ще продължат напред в следващия етап.