Собственици на луксозни вили, хотели, ресторанти, барове и ред други фирми манипулират електромерите с високотехнологични средства, обслужват се организирано на абонаментен принцип и получават специализирани консултации как да излъжат контрола на електроразпределителното дружество често от бивши, а понякога и от настоящи служители на самото ЕРП. Това пише в днешния си брой "Капитал daily" в обширна публикация под заглавието "Кражбите на ток: Организирани и безнаказани".

По данни на трите електроразпределителни дружества през миналата година установените с протокол кражби на ток са за поне 12 млн. лв. - 6.7 млн. лв. е засякла "Енерго - Про", за 4.3 млн. лв. съобщава ЧЕЗ, а ЕВН - за 1.2 млн. лв.

В публикацията се казва, че  кражбите на ток в ромските махали през последните години са намалени драстично на много места, но дори и преди това те никога не са били съизмерими с далеч по-внушителните кражби на електроенергия от стопански потребители.

Засега електроразпределителните дружества масово губят делата за кражбите. Най-често клиентите оспорват в съда корекционната сметка и в масовия случай ЕРП-то губи делото. Причината е, че методът на корекция на сметки не е уреден в законодателството. Доводите на съда са, че не може само на база общите условия с потребителите да се правят подобни корекции. Най-често потребителите се оправдават, че не знаят, че електромерът е манипулиран или че е прокаран кабел, който заобикаля отчитащото устройство. Причината е, че електромерът е собственост на ЕРП-то и е извън имота на потребителя.