Корабоплаването търпи загуби от ниските стойности на река Дунав. Тенденцията е спадът да продължи и през следващите седмици, като най-късно до два дни водният стоеж край Русе ще слезе под условната кота нула и нивото ще бъде с отрицателен знак.

Това каза директорът на Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав в Русе Георги Георгиев.

В момента обстановката по реката е много сложна, тъй като не се очакват валежи и като цяло нивата от Германия до Черно море навсякъде са много ниски. Само за един ден край Русе стойностите са спаднали с 11 см, а край Оряхово са – 15 см. "Дано не стигнем 2003 година, която беше една от най-тежките в това отношение. Почти през цялата година имахме период от ниски води и тогава регистрирахме най-ниската стойност за Русе – минус 73 см", коментира Георги Георгиев.

За корабоплаването обстановката е много тежка, тъй като при ниски нива не могат да превозват с пълен капацитет товарите си. Налага се те да бъдат преразпределяни на повече от един плавателен съд, за да минават през критичните участъци, което допълнително оскъпява превоза.

В момента само от Силистра до Сомовит има регистрирани 24 критични участъка, като най-тежко е положението в района на Белене. Там фарватерът е много стеснен – около 60 метра, а след засядането на самоходки е станал 40 м. Дълбочината му варира от 1,60 до 2,20 м. Усложнява се обстановката и в района на Батин. "Имаме сигнал от капитаните на БРП, че в района на Батин се заформя резервен вариант за плавателен път, ще го проверим. Ако дълбочините са добри и ширината там на преминаването на водата от румънския бряг към българския е добра, ще преместим пътя", каза още Георгиев. С помощта на хидрографския кораб "Вит" се прави всичко възможно за повсеместни измервания, които да осигурят варианти в критичните участъци.

Колкото до изплувалия кораб, потопен преди 35 години край Русе, за да укрепи брега на Безименния остров, от АППД възнамеряват да обозначат местонахождението му с плаващ знак. На по-късен етап ще се опитат да го извадят от реката, за да не създава проблеми на корабоплаването, въпреки че официално се намира извън фарватера.