Доколко Румъния и България са опашкарите в ЕС анализира румънският вестник „Зиарул финанчиар“ по повод Деня на Европа, който се чества днес.
Изданието използва сто показателя, сравнявайки Румъния с останалите държави от ЕС. Често компания на Румъния прави именно България, но понякога има и сериозни разминавания в положението на двете страни.
Румъния, например, заема челно място що се отнася до разходите, които прави за строеж на магистрали:
за един километър магистрален път румънската държава е успяла да похарчи 23 млн. евро, докато българската държава има разход от 2 млн. евро на построен километър магистрален път – това е най-ниският разход на ниво държави членки на ЕС.
Парадоксално е, че въпреки че плаща най-добре на строителите, Румъния се намира на предпоследно място що се отнася до мрежата от магистрали – със само 645 км.
Друга тревожна статистика, която отразява реалния стандарт на живот на населението, е тази за
дела на разходите за храна от целия разход на едно домакинство:
1/3 от месечните разходи на едно семейство в Румъния отиват за храна, напитки и цигари, докато австрийците например харчат за същото не повече от 13% от всичките си разходи.
БВП на глава от населението в Румъния е 6800 евро, като само в България е по-нисък.
С брутна минимална заплата от около 190 евро, малко повече от тази в България,
най-нископлатените служители в Румъния взимат седем пъти по-малко от френските работници на минимална заплата.
Румъния и България са на последно място в Европейския съюз що се отнася до заплатите на лекарите. Най-добре платени са лекарите в Дания и Белгия.
Румъния е на предпоследно място по размер на учителските заплати, като само в България учителите получават по-малко. Най-високи са заплатите на датските учители.
Населението на Румъния и България е най-застрашено от бедност,
като подобен риск има за 41,6% от румънците и за 49,3% от българите, пише още в. „Зиарул финанчиар“.
Румъния обаче е сред държавите с най-ниска безработица в ЕС – 7,2 %. Най-висока е безработицата в Гърция и Испания, съответно от 26,7% и 25,3%.
Румъния е №1 в ЕС по отглеждане на слънчогледи, по скорост на интернет и по ръст на производството на автомобили (с 400 хил. автомобила, произведени през 2013 г.), пише още „Зиарул финанчиар“.