Доскоро ние и румънците си вървяхме ръка за ръка в ЕС – или ние сме най-бедните и слабо развитите в Евросъюза, или пък изпреварваме северните си съседи буквално с няколко милиметра, предаде репортер на БГНЕС.

Румъния е една от големите страни – членки в ЕС с територия почти 2 пъти по-голяма от българската и население от над 19,5 милиона граждани.

Когато на човек се наложи да премине румънската граница веднага му прави впечатление много сериозното отношение на румънските гранични полицаи към чужденците, дори и да са граждани на ЕС, съпътствано от щателна проверка на документите, превозното средство и багажа. Не може да се гъкне – комшиите, както и ние се подготвяме за влизане в Шенген и трябва да се покажем като зорки пазители на границите на Обединена Европа.

В края на краищата преминава се граничния контрол и се влиза в Румъния. Видно е, че при съседите пътищата усилено се ремонтират, но... до около петдесетина километра навътре в страната. След това започва ад, който не сте и сънували. Нашите дупки са направо бледно подобие на онова, с което можете да се сблъскате по т.нар. магистрални пътища в Румъния. Безспорно е, че има и такива, които отговарят на всички стандарти за пътна инфраструктура и те не са малко, но останалата част не е виждала поправка и нов асфалт сигурно поне от времето на Чаушеску. Какво прави впечатление – във височинно отношение качеството на пътищата така се влошава, та чак става катастрофално! За Бога, братя българи, внимавайте от къде преминавате през Карпатите! В тази част на Румъния пътища просто няма! В най-добрия случай приличат на нашенски танкодрум. Нито са изравнени, нито посипани с чакъл, а за асфалт и дума да не става. Ако сте решили с хубав автомобил да отидете на "оф-роуд" просто се опитайте да преминете през Карпатите. За търсачите на силни усещания си е направо незабравимо преживяване. Също така и за автомонтьорите им...

Изведнъж като слезете от планината отново може да се окаже, че сте на хубав път. За това много внимавайте – пътната полиция в Румъния е безмилостна, особено към чужденците. Не знам какви са правилата в тази страна, но поне у нас патрулите на КАТ са видни и добре обозначени на пътя. В Румъния изскачат от храстите като пътни разбойници, размахват ти стоппалка и започват да ти говорят само на румънски. Иди, че ги разбери! И нищо друго! И така – спират те, вземат ти всички документи и се затварят в своята "Дачия". Стоиш и чакаш. След известно време същият този полицай с недвусмислени жестове ти показва да отидеш при него и с потен показалец ти посочва нещо, което все пак прилича на собственият ти автомобил върху екранче на малко по-голям ДжиЕсЕм – вероятно т.нар. им радар – т.е. това си ти и превишаваш скоростта с не знам си колко километра. Нищо, ама нищо не се разбира, тъй като всичко е придружено с обяснения само и единствено на румънски и недвусмислени жестове да си отваряш кесията и да плащаш. В интерес на истината ти дават и акт за нарушението, и квитанция, че са ти взели глоба. Ама единственото, което можеш да различиш върху тях е името си, номера на автомобила и сумата, с която те глобяват. В румънски леи. Дават ти и квитанция за взетата глоба. Останалото сигурно е написано на румънски, но иначе китайските йероглифи изглеждат учудващо прегледни... Подписваш, вземаш си документите и гледаш да избягаш колкото се може по-бързо и по-надалеч. Дори нямаш идея какво си подписал. И само Господ Бог знае какво може да се случи, ако случайно нямате леи или пари в брой. Сигурно арестуват, знае ли човек? Въобще – работи се по европейски! Сигурно такова им е отношението и към германците, ама пък германци надали пътуват с автомобил през Румъния, а и със сигурност не плащат за нещо, за което въобще не им идва и на ум за какво става въпрос. Това да получите снимка на автомобила си, движещ се с превишена скорост, това някакво знаене на чужд език, какъвто и да бил той – за румънските полицаи е просто "тера инкогнита". Важното е да глобиме чужденеца, да му вземем париците и да си напълним бюджета. Всичко останало е вятър и мъгла!

Така че, уважаеми сънародници, добре дошли в Румъния! Само тръгвайте със здрави джипове за ужасни пътища и пълни портфейли за солени глоби. Нищо друго няма да ви липсва. Останалото си е като и у нас.