С над 10% по-малко са предварителните резервации за летни почивки у нас от руския пазар. Причина за това е кризата между Москва и Киев. Нестабилният валутен курс оскъпява почивките на руснаците, които се плащат в евро. Това заяви Галин Георгиев, шеф на компания оперира на руския пазар, цитиран от „Труд“.

“Някои колеги казват, че с офертите от типа “ласт минит” може да се навакса, но аз съм скептичен. Положението никак не е добро”, каза Георгиев. Данните, изнесени от него се разминават с думите на на министъра на икономиката Драгомир Стойнев, според които през тази година може да се очаква ръст от 5-10% на руски туристи.

На западноевропейския пазар също има драстичен спад на предварителните записвания - с над 20%, коментира Байко Байков, шеф на Асоциацията на туроператорите и турагентите (АБТТА). Според него това се дължи на слабата реклама на страната.

“Контрагентите ни в Германия и Великобритания споделят, че не виждат кампания за привличане на туристи в България. От балканските държави само в Румъния се рекламираме по-активно, а в Гърция, Турция, Сърбия - не”, допълни Байков.

За сметка на това българите пътуват повече. Над 20% повече наши туристи са били в чужбина през великденските и майските празници в сравнение с 2013 г., каза Байков. Българите по принцип пътуват повече напролет и есен, но положителната тенденция може да се отрази и на вътрешния пазар през лятото.