Интерпол издирва българин, който нищо не е сторил, съобщи Нова телевзия.
Мъж с открадната самоличност попада в списъка на издирваните от Интерпол лица. Той не е извършил престъпление, а е жертва на такова. Въпреки това периодично е арестуван от полицията. Властите познават случая му, но повече от две години не го заличават от списъка. Така до ден днешен мъжът се води за международно издирване.

Преди три години Данаил губи личната си карта. Обажда се в полицията и си вади нова. Тогава все още не подозира, че документът му за самоличност е откраднат. Нещо повече - откраднати са името и ЕГН-то му. Това разбира по-късно, когато сменя шофьорската си книжка в КАТ-Монтана.

От КАТ водят Данаил в районното. Никой не му обяснява защо е задържан. След пет часа в ареста научава, че е извършил кражба в Гърция и е издирван от Интерпол, въпреки че никога не е напускал България.

Процедурата се повтаря многократно. Почти няма полицейски участък в България, в който Данаил да не е задържан. С много жалби и усилия научава, че мъж, който се представя за него, е извършил кражба в Гърция. Научава още, че крадецът е заловен и лежи в Бургаския затвор. Въпреки това срещу неговото име и ЕГН с системата на МВР излиза - "Издирван от Интерпол".

Данаил моли тогавашния директор на полицията в Монтана да му издаде документ, в който да пише, че той не е издирваният престъпник. В него го уверяват, че към настоящия момент не се издирва нито от българските, нито от гръцките власти, тъй като не е извършил законово нарушение на територията на нито една от двете държави.

Документът обаче няма никаква стойност и при всяка рутинна проверка Данаил попада в ареста. Мъжът не смее да излезе от България. Сигурен е, че ще бъде задържан на границата.

Екип на "Здравей, България" потърси МВР и също както Данаил не е получил отговор защо все още е издирван, така и ние не получихме. След месец чакане от пресцентъра увериха, че дирекцията, която отговаря за тези въпроси, е изключително натоварена - за съжаление обаче не с това да помогне на Данаил. В рамките на този месец мъжът беше задържан още два пъти.

След като "Здравей, България" чака месец за интервю от МВР, вчера в редакцията бе получена писмена информация от тях, че през 2011 година МВР спешно са уведомили гръцките власти, че са сравнили пръстовите отпечатъци на предполагаемия Данаил Иванов с друг български гражданин и те съвпадат. Т.е. в България чрез отпечатъци са установили кой е измамникът и че това не е истинският Данаил Иванов. Към гръцките власти е отправена молба за заличаване или корекция на сигнала. Уведомени са, че има злоупотреба със самоличността на български гражданин.

Следват три години мълчание и застой, в които нищо не се случва - нито гръцките власти предприемат нещо, нито българските.

През април тази година МВР отново моли гръцките власти да предприемат действия. Отговорът от Гърция е, че данните няма да бъдат заличени автоматично и че трябва да се следва процедурата при злоупотреба на самоличност. Процедурата е Данаил да даде пръстови отпечатъци и да попълни формуляра. МВР вече са го уведомили, че трябва да направи това.

Явно документът, издаден му още преди три години от шефа на ОД на МВР в Монтана, че не е издирван и не е престъпник, не означава нищо.