ГЕРБ внася днес вот на недоверие към правителството за сектор "Енергетика" заради проваления проект "Южен поток".

Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на НС, предаде БГНЕС.

"Ще внесем вот на недоверие в сектор "Енергетика" заради проваления проект "Южен поток" от некомпетентността на Драгомир Стойнев главно - от това, че излъгаха обществото и правихме референдум за АЕЦ "Белене"; от това, че фалират основните ни енергийни компании; от това, че предизборно задържат цената на тока", аргументира се Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ за пореден път повтори, че от Министерство на енергетиката са отказали да дадат на техни депутати справка за състоянието и дълговете на НЕК. "Не ни дават финансовите отчети, а дочувам, че са пред фалит", коментира той.

"Една година обявиха около 10 пъти, че започват строителство - не беше януари, не беше февруари, не беше март, а сега остана за юни. Защо?", попита той по отношение на проекта "Южен поток". Борисов посочи, че управляващите не искат да приложат европейското законодателство по отношение на проекта, а причина за това е фактът, че ако го приложат, по тръбата ще може да тече и български газ.

БГНЕС припомня, че дотук ГЕРБ са внесли 3 вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски.

На 2 октомври 2013 г. народните представители отхвърлиха първия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", внесен от Бойко Борисов и група депутати от ГЕРБ. Тогава 111 депутати бяха "против", 86 "за", 20 се въздържаха. Мотивът тогава бе за провал на правителството в областта на инвестиционното проектиране.

На 10 октомври 2013 г. депутатите от ГЕРБ внесоха втори вот. Този път заради провала в политиката на регионалното развитие и инвестициите. На 17 октомври вотът бе отхвърлен.

Трети вот на недоверие бе внесен от ГЕРБ за политиката на кабинета в сектор "Сигурност". И този вот не мина. Гласуването беше на 12 февруари 2014 г. Със 116 гласа "против", 93 – "за" и 8 - "въздържали се" депутатите отхвърлиха вота.