Хитлеристка Германия подписва капитулацията си пред войските на Запада на 8 май, но на 9 май представителите на победените са принудени да повторят церемонията с участието на тогавашния СССР. Руснаците и народите на бившия Съветски Съюз отбелязват Деня на победата над фашизма на 9 май.

Девети май 1945 година е победен завършек за антихитлеристите на Втората световна война, известна особено в Русия, като Велика отечествена. В нея народите на Съветския Съюз дават около 27 милиона жертви. Преди 69 години бе обявена капитулацията на фашистка Германия и милиони мирни жители по света, пострадали от нашествието на "кафявата чума", получават свободата си.

Втората световна война отнема живота на над 50 милиона души по света. Повечето от тях са разцвета на жизнените си сили. Тази война разорява икономиката и в много отношения връща обществено-икономическото развитие десетилетия назад и дава отпечатък върху световната история завинаги.

Периодът на следвоенното възстановяване е дълъг процес на осмисляне на вредите от силовото решаване на проблемите, който продължава и днес.

Годишнината от края на Втората световна война (1939 -1945) се отбелязва в страните от антихитлеристката коалиция и в англоезичните документи се нарича Victory in Europe Day (често писан като акроним V-E Day или VE Day).

Логично като ден на победата той се отбелязва на Запад на 8 май. Девети май хронологично по-късно става Ден на Европа.

Антифашистите във всички страни по света отбелязват деня на победата. Денят на Европа става символ и на помирението, и на обединението.