Преговорите между доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" и държавната Национална електрическа компания (НЕК) са пред провал и е малко вероятно да се разберат, пише "Труд".

Причината е, че НЕК държи да получи кеш исканите от нея 348 млн. лева от дружествата, а те не смятат да платят и предлагат варианти за разсрочване или приспадане.

В същото време от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не могат да гарантират, че дори и доставчиците да платят, процедурата по отнемане на лицензите им ще бъде спряна. Решение по нея ще се вземе след 12 май. Според ДКЕВР "Енерго про" е задържало 63,7 млн. лв., ЧЕЗ - 67,3 млн., а ЕВН - 184,6 млн. лв. И трите компании твърдят, че тези пари са дългове на НЕК към тях за неплатен зелен ток.

От НЕК обясниха пред "Труд", че само доставчикът на ток в Южна България ЕВН е направил писмено предложение за решаване на спора. Другите водят устни преговори. Преди десетина дни обаче от ЧЕЗ съобщиха, че са изпратили писмо с предложение задълженията да бъдат разсрочени.

От "Енерго про" коментираха, че водят преговори с НЕК, но няма резултат. От съобщение на компанията към борсата става ясно, че тя се опитва да цесира дълг на НЕК от 131 млн. лв. към дъщерното дружество "Пиринска Бистрица". "Енерго про" се опитва да прехвърли парите, дължими от НЕК за изкупен, но неплатен ток от водните централи към дъщерните си дружества "Енерго про Мрежи" и "Енерго про Продажби". Така НЕК ще стане длъжник на компанията срещу която се води процедура по отнемане на лицензията.