Работещите българи зад граница са повече, отколкото заетите у нас. Само за година хората в трудоспособна възраст са намалели с 33 000 души.

Заетите у нас са 2 милиона и 200 хиляди за сметка на 2 милиона и половина българи, работещи в чужбина, съобщава bTV, позовавайки се на данни от НСИ. Данните са приблизителни и са на Агенцията за инвестиции.

Според изследване на Икономическия институт към Българската академия на науките, потенциалните трудови емигранти са близо още половин милион нашенци.

Изследване от края на миналата година, проведено сред 3907 души между 15 и 65-годишна възраст, сочи, че най-честите причини за гурбет са две – по-високото заплащане и желанието за финансова помощ на семейството.

Държавата опитва да бори негативната тенденция с информационна кампания, като тази на Българската агенция за инвестиции, която цели да върне способните млади хора у нас. За 25 дни през февруари 12 служители на Агенцията за инвестиции са посетили 13 града в 11 държави. Целта е чрез информационни презентации да убедят младите ни сънародници да се върнат да живеят и работят у нас. Начинанието струвало 147 000 лева.

Христо Етрополски от агенцията обясни, че трима души са се върнали от САЩ, благодарение на кампанията.