Министърът на външните работи на Япония Фумио Кишида посети днес Чернобил в Украйна - където стана най-голямата ядрена катастрофа - за да обмени опит с украинците за справяне със ситуацията във Фукушима.

Японският министър се срещна с директора на Чернобилската централа. В понеделник му предстоят разговори в Киев с украинския му колега Леонид Кожара, с когото ще обсъди двустранното сътрудничество в борбата с последиците от ядрените катастрофи в Украйна и Япония, предаде АФП, като се позовава на представител на украинското външно министерство.

Макар и различни, Чернобил и Фукушима са единствените ядрени катастрофи от максималното равнище 7 по скалата за ядрени и радиологични инциденти.

В резултат на земетресение с магнитуд 9 през март 2011 г. и на последвало огромно цунами по североизточното крайбрежие на Япония бе сериозно повредена ядрената централа във Фукушима.

При експлозия на 26 април 1986 г. на четвърти реактор на централата в Чернобил се стигна до радиологично заразяване на Украйна, Русия и Беларус - тогава част от СССР, както и на голяма част от Европа. Хиляди "ликвидатори" бяха изпратени без защитни средства на мястото на инцидента, за да загасят пожара и да покрият авариралия реактор.

Според научния комитет на ООН за последиците от облъчването смъртта на едва 31 души оператори и пожарникари е пряко свързана с катастрофата. Грийнпийс смята, че поне 100 000 души са починали от радиоактивното заразяване.