Националната агенция за приходите е започнала проверка на "Линднер България" ЕООД след разследване на ТВ7. Президентът Росен Плевнелиев бе управител на тази компания до 2009 г., когато стана министър на регионалното развитие в правителството на ГЕРБ.

Сега данъчните ще проверяват дали е пренасочвал милиони в офшорни компании, регистрирани в Кипър. Приходната агенция отказа да коментира информацията. Запознати обаче потвърдиха пред "Преса". Бирниците щели да проследят фактите и да ревизират сделките на компанията.

В средата на юни бяха публикувани документи, които уличаваха президента в прехвърлянето на средства в офшорни компании през 1999 г. Тогава ТВ7 обяви, че "Линднер Ирис Имобилен", която в последствие се влива в "Линднер България", управлявана от Росен Плевнелиев, е платила за анализ на имотния пазар в София по консултантски договор 110 хил. долара на кипърската офшорка "Инокс".

"Българска инвестиционна банка", клиент на "Линднер", пък платила 311 хил. долара за технически консултации отново на компанията "Инокс". Така собственикът на кипърската офшорка е спечелил и от строителя, и от купувача. За тези транзакции имало и съмнения, че е приложено двойно данъчно необлагане, като тепърва бирниците ще проверяват какви данъци са платени от "Инокс" в Кипър. Самият Росен Плевнелиев на няколко пъти опроверга твърденията, че има пари в офшорни компании.

Държавният глава бе категоричен вчера при тържествата на връх Шипка, че бизнес миналото му отдавна е ясно. "То е в моите данъчни декларации, които са прозрачни и ясни както в Германия, така и в България. Всеки може да се убеди в това как българският президент е изработил своето благосъстояние", казва Плевнелиев.