Върховният главнокомандващ на Русия Владимир Путин ръководи учение за проверка на управлението на въоръжените сили на Руската федерация с участието на ядрени сили, съобщи РИА Новости.
Учението е било планирано през ноември миналата година, но се проведе в четвъртък, в навечерието на Деня на победата и преди срещата на върха на Организацията за колективна сигурност, включваща Русия и няколко бивши съветски републики. Тренировката беше наблюдавана от Националния център за управление на отбраната от президентите на Белорусия - Александър Лукашенко, на Армения – Серж Саргсян, на Таджикистан – Емомали Рахмон, и на Киргизия – Алмазбек Атамбаев.

По време на тренировките бе проверена готовността на ракетните войски и артилерията, авиацията, както и отговор на масиран ракетен удар с ядрено оръжие и система за противоракетна отбрана.

Военните изпълниха успешно учебно-боеви задачи. Ядрените сили демонстрираха способност за пускане на междуконтинентални балистични ракети в най-кратки срокове, обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу.

По информация на Интерфакс е трениран "насрещен ракетен удар за ядрено сдържани и отразяване на ядрен удар на противника от системата за противоракетна отбрана на град Москва". Освен това са включени отделни части на ракетните войски, артилерията, авиацията и противовъздушната отбрана "за унищожаване на наземн игрупировки и отблъскване на масиран ракетно-авиационен удар на противника".

По време на тренировката е имало забавяне на изпълнението на задачи от новата установка ТОС-1 „Буратино“, която стреля до 3 км с 220-милиметрови неуправляеми реактивни снаряди. Президентът Путин е наредил проблемите при оперирането с установката да бъдат отстранени.