Над 2600 фирми за последните 2 години са прекратили своето съществуване. Това е и една от причините защо през последните години е намаляла скоростта на реализация на инвестиции в страната, заяви заместник-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Димчо Михалевски пред БНР.

Опитахме се да направим един анализ – защо през последните години е намаляла скоростта на реализация на инвестиции в страната, специално на публичните инвестиции, защото всяка година се планират над 5 млрд., а реалното изпълнение е между 3 и 3,5 млрд. лв. основните причини се оказаха в няколко посоки, поясни той.

Освен несъществуващите вече 2600 фирми, причина е и огромната вълна на обжалване на обществените поръчки, която силно забавя скоростта на изпълнение на проектите, подчерта Михалевски.

Оказа се, че една от причините е водената политика за концентрация на много обществени поръчки в малък брой фирми, които после започват да ги преразпределят, което не е приемливо условие и което води до такива негативи, на които всички сме свидетели за неразплащане към подизпълнителите. Най-същественият проблем е, че фирмите започнаха масово да губят своите права по изпълнение на проекти първа и втора категория съгласно ЗУТ – това силно намалява конкурентната среда, коментира Михалевски и добави, че целта им е да се променят условията така, че да се нормализира конкурентната среда. Когато има нормална конкуренция, ще има ефективно изпълнение на средствата, добави той. Депутатът подчерта, че огромна част от фирмите вече трудно могат да бъдат възстановени.

Резултатът е да можем да имаме достатъчно по размер публични инвестиции, защото те се свиха с над 1/3 за последните години, категоричен бе депутатът. Той очаква подкрепа от всички политически партии за предлаганите изменения в законите. Той посочи и конкретните неща, които ще предложат за промяна.

В първата половина на тази година 8 фирми са акумулирали над 66,1% от стойността на всички договори. Малките фирми – над 4000, са акумулирали 3,1%. поясни Михалевски. България се нуждае от големи фирми, но те трябва да получат подкрепата на публичните власти, за да имат експанзия и на съседните пазари, добави той.

Винаги бихме подкрепили мерки, които биха подобрили конкуренцията, да има повече прозрачност, каза от своя страна Александър Ненков от ГЕРБ. Той обаче изтъкна, че по време на такава безпрецедентна криза няма как да не изчезнат много фирми. По думите му за друга част от изпадналите през последните години фирми е имало чисто административни пречки.

В момента няма откъде да дойдат средствата, освен от европейските фондове. Нашата работа през последните 4 години беше именно в тази насока.

За големите фирми, които взимат най-големите поръчки, Ненков подчерта: Тези фирми нито са на ГЕРБ, нито ние сме ги създавали. Това са фирми, които с годините са натрупали своя икономически и финансов ресурс.
За еврофондовете Димчо Михалевски каза, че има сериозна промяна, която не е полезна: Драматично нараства делът на средства за капиталови инвестиции, които идват от Европа. Те вече са 60 – 65%. Това значи, че силно сме намалили националното усилие, националното генериране на средства на капиталовите инвестиции.
Истината е, че в последните години имаме по-малко средства от ЕС, смята депутатът и допълни: Трябва внимателно да планираме оперативните програми, да ги насочим наистина към полезни дейности и да се опитаме, подобрявайки икономическата среда, да увеличим скоростта на икономиката, постъпленията в бюджета и тяхното разходване.

По повод изявлението на Симеон Сакскобургготски, Михалевски коментира, че основният акцент в това изказване не е бил в полза на правителството, а в полза на това да се замислим как съхраняваме институциите в страната.
Институциите са гръбнакът на държавността в страната и ако ги подлагаме на постоянно съмнение и обругаване - всъщност какво правим? Това беше анонсът, с който Сакскобургготски се опита да ни провокира да помислим.
Според него съществено в изказването на Сакскобургготски е било, че всеки има право на мнение, но не трябва да изтърваме от поглед общата воля в страната.

Ненков каза, че не намира за уместно изказването на Сакскобургготски. Той посочи, че вероятно през септември ГЕРБ ще се върне в парламента.